Leggyakoribb keresések
KifejezésKeresések
Nyomtatható verzió

LabdarúgásA Vasas férfi labdarúgó csapatának eredményei

Magyar bajnok Magyar Kupa gyõztes Közép-Európa Kupa gyõztes
6 4 7
1957 tavasz, 1961, 1962, 1965, 1966, 1977 1955, 1973, 1981, 1986 1956, 1957, 1960, 1962, 1965, 1970, 1983

1911-ben, nemzeti ünnepünk után egy nappal, március 16-án megalakult a Vas- és Fémmunkások Sport Clubja, a Vasas.

Labdarúgóink a kezdeti idõkben, alacsonyabb osztályokban szerepeltek, de öt év alatt három osztályt elõre lépve az elsõ vonalban is bemutatkozhattak az 1916/1917-es bajnokságban, és azt a 6. helyen zárták.

Az elsõ érmekre 1924-ig kellett várni. Ekkor csakúgy, mint egy évvel késõbb bronzérmet szerzett a csapat, és Takács II Gyula szerezte a legtöbb gólt a bajnoki küzdelmek során (26 találat), így õ lett a klub elsõ gólkirálya.

A 20-as évek végéig a Vasas stabil középcsapatnak számított, ám 1928-ban a 10. helyet megszerezve (12 csapatos volt a bajnokság) kiesett az NB I-bõl.

1930-ban sikerült a visszakerülés, olyannyira, hogy a pályaavató mérkõzésen 5-2 arányban a Ferencváros volt a szenvedõ fél.

Ez a pálya még a Béke utca-Forgách utca által határolt nem túl nagy területet jelentette. Az újbóli fölkerülés sajnos pillanatnyi fellángolásnak bizonyult, mert újabb kiesés következett és egy nehéz idõszak küszöbére került a csapat. Ekkor még semmilyen támogatást nem kapott az államtól a Vasas.

A vergõdés az 1941/42-es szezonig tartott. A Vasas, mint bázisklub akkoriban még anyagi gondokkal küszködött.

A 40-es évekre tehetõ a Vasas és a párt szorosabb kapcsolatának kialakulása. A Magyar Kommunista Párt koncepciója szerint, a sporton keresztül lehet tömeget megnyerni. Tervükben, egy munkásklub kiemelt támogatása szerepelt. A választás a Vasasra esett, 1946-ban valósultak meg az elképzeléseik. A támogatás nem csak pénzbeli segítségnyújtást jelentett, hiszen ekkor kapott a klub székházat, és az MKP által a Vasashoz került a Pasaréti úti hatalmas sportterület. A klubban betöltött pozíciókat szintén az MKP tagja „uralták”. (A klub elnöke ekkor Kádár János volt...)

Szereplését tekintve a gárda tartósan az élmezõnyben tartózkodott, második harmadik helyek színesítették a palettát. Óriási szenzációnak számított, hogy 1947-ben, Szovjetunióban szerepelt a Vasas vendégcsapatként, amely legtöbbször a Ruzsa-Lõrincz, Moór, Lóránt-Pósa, Nagy I. -Illovszky, Berzi, Szilágyi I, Szilágyi II, Kántor felállásban szerepelt. Akárcsak a 20-as, a 40-es évek végén is visszaesés volt tapasztalható. Kevesebb pénz jutott a Vasasra, az akkorra már MDP-vé alakult párttól.

Ez a mélyrepülés azonban nem tartott sokáig és a klub elsõ nagy sikerét a Magyar Kupa megnyerése jelentette 1955-ben. A forradalom elõtt, alatt és után is piros-kék sikerek voltak az akkori fociélet meghatározó eseményei.

1956-ban Középeurópa Kupát (KK) nyert a csapat: a Népstadionban (ma Puskás Ferenc Stadion) 100 000 nézõ elõtt lejátszott mérkõzésen 9-2-re nyert az osztrák Rapid Wien ellen. A KK-t története során ötször nyerte el a Vasas.

Az 1957-es évszámot végre a Vasas elsõ bajnoki címe fémjelezte. A forradalom utáni elsõ bajnokság ugyan még „csonka” volt (11 fordulós), de azt csapatunk nyerte: leginkább a Kovalik-Kárpáti-Kortka-Sárosi-Bundzsák, Berendi, Raduly, Szilágyi I, Kaszás Lelenka, Csordás tizenegynek köszönhetõen. Gólkirály, pedig 17 találattal Szilágyi I Gyula volt.

Mint bajnokcsapat, jogot szerzett a Bajnokcsapatok Európa Kupájában való indulásra. Elsõ fordulóban a svájci Young Boys volt az ellenfél. Az idegenbeli 1-1 után, a visszavágón 2-1-es Vasas gyõzelem született. ( A svájci csapat a következõ BEK kiírásban szintén magyar csapattal, az MTK-val találkozott, és el is búcsúztatta). A következõ körben nem kisebb csapat, mint a holland Ajax várt ránk. Az amsterdami 2-2 után a Népstadionbeli hazai mérkõzésen 4-0 arányban diadalmaskodtunk. Az elõdöntõben a kor legnagyobb csapatával a Real Madriddal kerültünk szembe. (A másik ág párosítása AC Milan-Manchester United volt!!) Az elsõ mérkõzésre ezúttal is idegenben került sor. Spanyolországból súlyos, 4-0-s vereséggel térhettünk haza. A Real Madridban akkor Kopa, Didi ,Santamaria, Di Stefano és nem utolsósorban Puskás Ferenc játszott. A visszavágónak ismét a teltházas Népstadion adott otthont, ahol Bundzsák és Csordás góljaival megvertük a spanyolokat.

Ennek a sporttörténelmi diadalnak a fõszereplõit név szerint is illik megemlíteni. Kamarás-Kárpáti, Teleki, Sárosi-Bárfy, Berendi-Raduly, Csordás, Bundzsák, Szilágyi I, Lenkei összeállítású csapat vette fel a harcot sikeresen világhírû ellenfelével szemben.

Innentõl kezdõdött a Vasas aranykora, amely a 60-as években teljesedett ki. 1957-ben,’60-ban, ’61-ben, ’65-ben és 1966-ban mindannyiszor a Vasas nyerte a bajnokságot. A csapat edzõi Illovszky Rudolf és Baróti Lajos voltak.

Szentmihályi, Kárpáti, Mészöly, Sárosi, Bundzsák, Berendi, Mathesz, Kékesi, Machos, Farkas, Ihász, Pál II, Korsós, Fister, Molnár, Varga, Bakos voltak azok a játékosok, kiknek nevéhez fûzõdött az a bizonyos aranykor.

1966-ban a gárda veretlenül nyerte a bajnokságot, és Farkas János gólkirályi címet szerzett 25 találattal.

Nem lehet említés nélkül elmenni a 1968-as chilei Hexagonal torna mellett, amely a legjobb dél-amerikai csapatok részvételével zajlott le, kiegészülve a Vasassal. A csapat veretlen teljesítménnyel nyerte a rangos viadalt, még a Pelével felálló Santos sem tudta megállítani.

60-as években végre megoldódott a pálya kérdése.

A Vasas addig is a XIII. kerületben játszott, csakhogy a Latorca utcában, késõbb, pedig az Építõk pályán.

1961 lett a jelentõs dátum.

Ettõl kezdve ugyanis az angyalföldiek otthona lett a Fáy utca, amely a mai napig is ekképpen üzemel.

1970-es években folytatódott a Vasas jó szériája. ’73-ban kupagyõzelem a Bp.Honvéd ellen (4-3 arányban), majd mindmáig az utolsó bajnoki cím megnyerése, 1977-ben.

A Vasas Szurkolói közül ki ne tudná kívülrõl a Mészáros, Török, Komjáti, Hegedûs, Kántor, Gass, Zombori, Müller, Várady, Kovács, Izsó összeállítást Rudi bácsi edzõsége alatt.

A bajnoki címeket ekkortájt az Újpest nyerte, így a többi csapat nem igazán tudott érvényesülni.

Innentõl kezdve a Vasas igazán kimagaslóan nagy sikert nem könyvelhetett el. Két kupagyõzelem a 80-as évekbõl (’82 és ’86) jelentette ekkor a sikereket.

Ez azonban nem azt jelentette, hogy a csapat hanyatlását élte volna, sõt az élmezõnyhöz tartozott-igaz hangos sikerek nélkül.

1990-tõl kezdve viszont már a stabil középcsapat jelzõvel lehetett a Vasast illetni.

A rendszerváltás után érezni lehetett, hogy a Vasas már nem az a „pártcsapat”.

Ugyanakkor továbbra is tömegeknek jelentette a Babócsy, Nahóczky, Mészöly G., Tuboly, Zvara, Pecha, Gubucz, Klink, Galaschek, Nagy T, Claude, Szíjjártó féle csapat a kikapcsolódást hétvégenként.

1995-ben már meglegyintette a csapatot a kiesés szele. Az õszi szezon végén a kiesõ, 15. helyen telelt a csapat. A tavaszi szezont Verebes József irányítása alatt kezdtük, de három gyõzelem után amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott is. Illovszky Rudi bácsi vette át a csapat irányítását, és többek között egy 10 mérkõzéses veretlenséget produkálva az idény végén a 10. helyen zártuk.

1998-ban és 2001-ben két bronzérem következett, majd ezután kezdõdtek a bajok.

A 2001/2002-es bajnokságban utolsóként kiesett a csapat az élvonalból.

Kaotikus hangulat uralkodott az egyesületnél. Slavko Kovacsics, Komjáti András, Kiss László és Tornyi Barnabás sem tudta megmenteni a csapatot a bukástól.

Az NBI B-ben pénztlenség és szenvedés jellemezte a csapatot. Ez a késõbbi megszûnéshez vezetett. Fél évre eltûnt a Vasas a magyar futball palettájáról.

2003-ban egy Vasas-hívõ nagyvállalkozó, Jámbor János és az újjáalakult Vasas vezérkar, Markovits László vezetésével megteremtették azt a lehetõséget, mellyel a Vasas újra életre kelt.

Innentõl datálhatjuk az újkori Vasas kialakulását.

A Kecskemét csapatának versenyzési jogát megvásárolva, az NBI B-ben szerepelt a csapat Bp.Vasas néven és a második helyet megszerezve feljutott az élvonalba.

A jelenlegi gazdasági és szakmai hátteret látva a jövõ szépnek ígérkezik A Vasas mindig kiemelt szerepet játszott a magyar labdarúgásban.

Hatszoros magyar bajnok és négyszeres kupagyõztes. Több mint nyolcvan játékost adott a felnõttválogatottba. Felsorolni is nehéz lenne azokat a neveket, akiknek köszönhetõen az elmúlt 94 évben, a XIII. kerületben focit láthatnak a kilátogató szurkolók. A magyar sporton belül mindig is a Vasasra volt jellemzõ egy olyan családias hangulat, amely alapot adott a korábbi sikeres helytálláshoz, és ami alapot adhat a jelenlegi sikeres szerepléshez.

Szekrényes Gábor


Olimpiai bajnokaink Adatok
Csordás Lajos Csordás Lajos
Farkas János Farkas János
Ihász Kálmán Ihász Kálmán
Menczel Iván Menczel Iván
Szentmihályi Antal Szentmihályi AntalGólkirály az NBI-ben Idény Gól
Takács II József 1925-26 29
Jenõfi Jenõ 1942-43 26
Szilágyi I Gyula 1957 tavasz 17
Farkas János 1966 25
Várady Béla 1976-77 36
Kabát Péter 2000-2001 24

Legtöbb NBI-es mérkõzés Név
443 Komjáti András
382 Berendi Pál
364 Ihász Kálmán
361 Szilágyi I Gyula
353 Török Péter
339 Galaschek Péter
332 Várady Béla
318 Müller Sándor
316 Sárosi László
294 Bundzsák Dezsõ
290 Farkas János
279 Mészöly Kálmán
277 Juhár Tamás
270 Illovszky Rudolf
264 Jelinek Tibor
256 Mészáros Ferenc
249 Puskás Lajos dr.
248 Mathesz Imre
246 Izsó Ignác
232 Szilágyi II János
223 Gass István
216 Zombori Sándor

Válogatottság Vasas színekben Név
61 Mészöly Kálmán
45 Sárosi László
36 Várady Béla
35 Török Péter
33 Farkas János , Kiss László
27 Ihász Kálmán
26 Zombori Sándor
25 Bundzsák Dezsõ
23 Berendy Pál
22 Vidáts Csaba
20 Mészáros Ferenc
18 Csordás Lajos , Szentmihályi Antal
 
Azonosító
Jelszó
Új vagyokBelépés
Webmester  | CPS Portal Engine