Leggyakoribb keresések
KifejezésKeresések
Nyomtatható verzió


A Vasas női kézilabda csapatának eredményei


Magyar bajnok Magyar Kupa győztes BEK győztes
15 10 1
1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1984, 1985, 1992, 1993 1969, 1971, 1974, 1976, 1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1984 1982

BEK döntő KEK döntő IHF Kupa döntő City Kupa döntő
1978, 1979, 1993, 1994 1988 1985 1995

Az évszázad játékosai Adatok
1. Sterbinszky Amália Sterbinszky Amália
2. Bujdosó Ágota Bujdosó Ágota
3. Csikné Horváth Klára Csikné Horváth Klára
5. Fleckné Babos Ágnes Fleckné Babos Ágnes
6. Gódorné Nagy Marianna Gódorné Nagy Marianna


1926

A kézilabda ősi, nagypályás változatát, a hazena nevű sportágat évtizedek óta űzik Európa országaiban. Magyarországon ebben az évben az MTE kézilabdacsapata politikai okokból, elbocsátja jónéhány játékosát, - és ezzel, akaratlanul bár, de elősegíti az örök világranglista egyik legeredményesebb kézilabdacsapatának a létrejöttét. A Vas- és Fémmunkások Sport Clubja ugyanis befogadja az MTE-ből kizárt játékosokat, megalapítva ezzel számukra a kézilabda szakosztályt.

Ekkor még nem létezik országos bajnokság, léteznek azonban különböző, meghirdetett bajnokságok, melyeken a Vasas (edzőt nem foglalkoztató) hazena csapata is szerepel. A Magyar Atlétikai Szövetség aztán 1928-tól kezdve ír ki nagypályás kézilabda bajnokságot, melyen, természetesen, a mi csapatunk is részt vesz.

Sajnos, az első korszak viszonylag rövidnek bizonyul. Anyagi nehézségek miatt a szakosztály 1931-ben átmenetileg ugyan, de felfüggeszti működését.

1938

Ekkor már 5 éve saját szövetsége van a sportágnak (MKOSZ). A Vasas rendezni tudja sorait, újjáéleszti szakosztályát, és benevezi csapatát (továbbra is edző nélkül) a szövetség által kiírt bajnokságba, ahol lányaink egy évtizeden keresztül szerepelnek. Közben 1942-ben edzője is lesz a csapatnak, a korábban az MTE-ben kézilabdázó Bobrovszky Gábor személyében.

A második korszak legjelesebb dátuma mégsem ez, hanem 1945. Ekkor a Vasas női kézilabda csapata megnyeri az NB II-es bajnokságot, és ezzel feljut az első osztályba!

Sajnos, visszatérnek azonban a szakosztályt ellepő sűrű gondok, így az 1949-ben ismét felfüggeszti a működését.

1956

Bár a Vasasnak továbbra sincs működő kézilabda szakosztálya, mégis ez az egyik legfontosabb évszám a történetünkben. Március 7-én ugyanis megalakul az Angyalföldi Sportiskola.

Ferenczy József edző keze alatt az ASI kézilabdás lányai sorra érik el a szebbnél szebb eredményeket, nyerik a különböző korosztályos bajnokságokat, és az ifi csapat legszívesebben már felnőtt bajnokságban indulna, - erre azonban, ifi csapatként, nem kap engedélyt. S hogy nem kap engedélyt, ezzel gyakorlatilag az Aranykor alapkövei letevődnek.

1960

Bár az ASI kézilabdás lányai ifi csapatként nem indulhatnak felnőtt bajnokságban, megkapják azonban a lehetőséget, hogy egy felnőtt egyesülethez: a Csavargyár vagy a Vasas csapatához csatlakozzanak. Ők választhatnak. S hogy van Isten, vagy Sors, vagy Bármi, ami kedvel minket, ez abból is kiviláglik, hogy ők a Vasast választják.

Ezzel 1960-ban, immár harmadízben, ismét feléled és újjáalakul a Vasas női kézilabda szakosztálya. Ekkor már kispályán zajlik a kézilabda bajnokság. A Vasas csapata, fedélzetén az ASI-ból átvett lányokkal és Ferenczy József edzővel, a Bp. II. osztályban vág neki a küzdelmeknek, ahol azonnal bajnok lesz, így 1961-ben már a Bp. I. osztályban, újabb két éven belül pedig (két bajnoki cím, de csak másodszorra sikeres osztályozó után) már az NB II-ben folytathatja a játékot.

1964

Kétévnyi tartózkodás után a Vasas az NB II-ben is bajnoki címet szerez, és ezzel ismét feljut az első osztályba! Bár ott új csapatunk elsőre nem tud megkapaszkodni (ez egy edzőváltásba is kerül: Cséfay Sándor trenírozza tovább a csapatot), a gyors kiesést újabb NB II-es bajnoki cím követi (az, hogy simán verjük a másodosztályt, nem fejezi ki elég hűen a valóságot), ám másodjára már megkapaszkodni is sikerül az első osztályban, sőt!

1967

A megkapaszkodás nem a legmegfelelőbb kifejezés, a Vasas kézilabda csapata ugyanis újoncként bronzérmes lesz az NB I-ben! Bár ez óriási ünneplésre ad okot, ekkor már a csapat legelvakultabb hívei, szurkolói titokban ennél is szebb álmokat dédelgetnek.

A következő években, egy 6., egy 4. hely, két újabb bronzérem a bajnokságban, 1969-ben pedig az első országos arany a vitrinben: Magyar Népköztársaság Kupa győzelem! Ám, mintha mindez nem lenne elég (utólag kijelenthetjük: tényleg nem az), ezt követően a legmerészebb álmok is valóra válnak, sőt, a valóság még azokon is túltesz.

1972

Ekkor már három éve Fleck Ottó a csapat edzője. Az ő munkájának, és a lányok nagyszerű játékának köszönhetően, az idény végeztével, óriási küzdelemben, a Ferencvárossal azonos pontszámmal, de eggyel (!) jobb gólkülönbséggel BAJNOK a Vasas női kézilabda csapata. Ezzel egyúttal kezdetét veszi Az Aranykor.

Ezután a Vasas - nincs jobb szó - fölébe emelkedik a magyar kézilabdasportnak. 1972-től 1982-ig, zsinórban 11, azaz tizenegy alkalommal lesz bajnok. Az 1972-es, igen szoros, nagy küzdelemben megnyert bajnoki címet jóval fölényesebb győzelmek követik. Csapatunk az elkövetkező években már határozott pontkülönbséggel, sőt, két alkalommal ('77-ben és '81-ben) egyenesen 100%-os teljesítménnyel hódítja el a bajnoki címet. Mindezt nyolc magyar kupagyőzelemmel fűszerezve.

Ezalatt értelemszerűen, állandó résztvevői vagyunk a BEK-nek, ahol Európa is kénytelen megtanulni a Vasas nevet. Csapatunk általában elődöntő-döntő környékén végez, a magyar válogatottak mellett Európa- és világválogatott játékosokat is ad a kézilabda sportnak, majd elkövetkezik 1982, és a Vasas női kézilabda csapat elfoglalja helyét Európa (s talán a világ?) tetején.

1982

Az immár szokásosnak mondható magyar bajnoki cím és kupagyőzelem mellett végre sikerül az, aminek oly sokszor nekifutott már csapatunk, és nem egyszer csak az utolsó lépcsőfokon csúszott el. A Vasas, teltházas csarnokban, tomboló közönség előtt lejátszva a döntő visszavágó mérkőzését, megnyeri a BEK-et.

Jellemző a csapat ekkori erejére, hogy az ugyanebben az évben VB-ezüstérmes magyar válogatottban 10 Vasas játékos szerepel, - ebből 7 többnyire a kezdő 7-ben.

1982 tehát az Aranykor tovább már nem fokozható csúcsa, - s egyben az Aranykor utolsó éve.

A nyolcvanas évek hátralevő részében kiegyenlítettebbé válik a magyar kézilabdamezőny. Köszönhető ez többek közt annak is, hogy az Aranykor játékosai részben visszavonulnak, részben külföldre szerződnek. Bár a Vasas még nyer két bajnoki címet, egy magyar kupát, és játszik még két európai kupadöntőt is ebben az évtizedben, azaz továbbra is meghatározó csapat mind a magyar, mind az európai kézilabdaéletben, az abszolút csúcsra visszakerülni már nem tud.

A kilencvenes évek meg egyenesen kalandregénybe illő történet, - sajnos, nem a legszebb befejezéssel.

A rendszerváltás egyik következményeként ismét fontos szerepet kap Magyarországon a magántulajdon, a magántőke, Kft-k, Rt-k alakulnak országszerte, és az élsport is elkezd átszivárogni állami tulajdonból magánkézbe.

Ennek folyományaként kézilabdacsapatunk is előbb, állami pénz helyett Kft-k által szponzorált, később Kft-k által tulajdonolt csapat lesz. Ez eleinte újabb anyagi lehetőségeket, ezáltal újabb lendületet ad a csapatnak. Eredmény: újabb két bajnoki cím, amit újabb két BEK-döntő követ.

Később azonban visszájára fordul a folyamat: a csapatot támogató Kft-k anyagi lehetőségei beszűkülnek, elolvadnak, így szép lassan elkezd széthullani, elfogyni a csapat. Előbb átlagos középcsapattá válik, majd, az ezredfordulón túllépve, 1931 és 1949 után, ismét a szakosztály létezése kerül veszélybe.

A kétezres évek már, sajnos, a likviditási, fizetési gondok, és a csapat teljes széthullása, elvándorlása jegyében telnek.

Ezzel elérkezünk a ma korszakához, s hogy ne ilyen komor sorokkal kelljen zárni a Vasas női kézilabdacsapatának történetét, azt éppen a Vasas SC-nek köszönhetjük, amely 2004-ben újra saját tulajdonába veszi a kézilabda szakosztályt, és megpróbálja rendezni sorait, nem titkoltan azzal a céllal, hogy nekünk, szurkolóknak még nagyon sok szép élményünk lehessen kézilabdás lányaink játékában, eredményeiben.

Van fény az alagút végén, - egyelőre ezzel zárul szakosztályunk története.

Folyatása következik, - remélhetőleg.

Gustin 
Azonosító
Jelszó
Új vagyokBelépés
Webmester  | CPS Portal Engine