Leggyakoribb keresések
KifejezésKeresések
Nyomtatható verzió


Birkózás


A Vasas birkózóinak eredményei

Olimpiai bajnokaink Adatok
Kozma István Kozma István
dr. Hegedűs Csaba dr. Hegedűs Csaba

Világbajnokaink Adatok
Kozma István Kozma István
dr. Hegedűs Csaba dr. Hegedűs Csaba

Kezdetek

A Vasas Sport Club 1911. március 16-án alakult Budapesten. Alig egy évvel később, 1912. június 20-án létrehozták a Birkózó Szakosztályt, amely 1913-ban megrendezte első versenyét.

Első bajnokunk a Vasas első olimpikonja Szelky Ottó nehézsúlyú versenyző volt.

Az utánpótlás fontosságát már akkor felismerték, és elkezdtek a legfiatalabb korosztállyal is foglalkozni. Ennek jele, hogy 1923-ban ifjúsági bajnokságot rendeztek a fiatalok számára.

A fénykor

1958-tól két évtizeden át tartott a szakosztály fénykora. A Római Olimpián 1960-ban Kozma István negyedik, Piti Péter hatodik helyezett lett.

1964-ben Tokióban aztán megszületett a Vasas SC birkózóinak első olimpiai aranyérme Kozma István jóvoltából.

1968-ban Kozma István megvédte Olimpia Bajnoki címét és Bajkó Károly bronzérmet nyert.

Kozma István korai halála után az új generáció sikerembere, Hegedűs Csaba vette át a stafétabotot. Münchenben, 1972-ben Hegedűs Csaba a századik magyar olimpiai aranyérmet nyerte, Bajkó Károly ismét bronzérmes és Doncsecz József negyedik helyezett lett.

Az eredményes olimpiai szereplés mellett világ- és Európa-bajnokságok, magyar bajnoki győzelmek – egyéniben és csapatban – hazai és nemzetközi tornákon elért sikerek, diadalok kísérték a Vasas birkózóit. A szakosztály legszebb évei voltak ezek az idők.

1975-ben jelentős állomásához érkezett a szakosztály, gyönyörű új termet kapott a Fáy utcai sporttelepen.

Új korszak

1993-tól a szakosztály Bódi Jenőt bízta meg az edzői feladatokkal. Egy szétesett szakosztályt kellett újra építeni.

Az utánpótlás sikerei mellett az első nemzetközi siker Kismóni János világbajnoki ezüstérme 1998-ban. Kapuvári Gábor 2000-ben Európa-bajnoki bronzérmet szerzett, és kijutott a Sidney-i Olimpiára, ahol 7. helyezést ért el.

Az új évezred első sikereit Deák-Bárdos Mihály érte el. 2001-ben Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes volt. Abban az évben a Vasas nyerte a csapatbajnokságot, ami jelezte a szakosztályban folyó eredményes munkát.

2002-ben ismét Deák-Bárdos Mihály jeleskedett, Európa- és világbajnoki ezüstérmet nyert, és a csapat megvédte magyar bajnoki címét.

2003-ban Deák-Bárdos Mihály ismét EB és VB ezüstérmes volt, a csapatbajnokságban ismét győzelmet szereztek birkózóink.

2004-ben az Athéni Olimpián Deák-Bárdos Mihály és Virág Lajos képviselte a szakosztályt, de a várt sikerek elmaradtak.

A csapatbajnoki küzdelemben ismét a Vasas bizonyult a legjobbnak.

A szakosztályban ma is jelentős az utánpótlás nevelés, közel kétszáz sportoló látogatja az edzéseket.

Szponzoráció

A szakosztály eredményes működéséhez az új korszakban már hozzátartozik a támogatók jelentős segítsége. Ahhoz, hogy nyugodtan és eredményesen tudjon dolgozni és működni a szakosztály, elengedhetetlen az anyagi segítség, hiszen az állam sok más feladata mellett az egyesületek támogatására már nem tud anyagi forrásokat biztosítani. Szakosztályunk azon tőkeerős, sikeres cégek együttműködését keresi, akik hajlandóak segíteni a gyermekek jobb körülményeinek biztosításában.



 
Azonosító
Jelszó
Új vagyokBelépés
Webmester  | CPS Portal Engine